Şermin kitabının özetini, düşüncesini konusunu, karakterlerini, ana fikrini ve ayrıntılı kısa özetini siziniçin derledik. Ayrıca Şermin kitabının basım yılı ve yerini yazarı hakkında kısa bilgileride sizin için bir araya getirdik... Şermin ana karakterleri ,Şermin adlı kitabın kısa özeti, Şerminbilinmeyen kelimeler

Şermin kitabı kitap özeti Tevfik Fikret

ŞERMİN – TEVFİK FİKRET KİTAP ÖZETİ

Şermin – Tevfik Fikret Kitabı

Kitabın Adı: Şermin
Kitabın Yazarı: Tevfik Fikret
Sayfa Sayısı: 85 sayfa


Şermin Adlı Kitabın Konusu; Şermin, Tevfik Fikret'in çocuklar için yazdığı şiirlerden oluşan bir kitaptır. Bu şiirler, çok sade ve sıcak bir dille, duru bir Türkçe ile yazılmış ve devrinde çok beğenilmiştir. Bu kitapta yer alan şiirlerinde, Tevfik Fikret, çocukları doğruluğa, çalışmaya, kardeşliğe, insanları sevmeye yönlendirmek istemekte, onları iyi birer insan olmaya hazırlayacak duyguları işlemektedir. Bunu yaparken de çocuk ruhunu ve çocuk dünyasını çok başarılı bir şekilde yakalamıştır.


Şermin Adlı  Kitabın Tanıtımı ; Tevfik Fikret ömrünün son yıllarıda, hece vezni ve sade Türkçe ile çocuk şiirleri yazdı.Fikret, bu manzumeleri, eğitimci dostu Satın Bey’in ricası ile yazmıştır.Birlikte bir çocuk yuvası açmak ve çocukları bu kitaptaki esaslara göre yetiştirmek istiyorlardı.Yuva açılamadı,fakat Şermin kitabı edebiyatımızda bir değer olarak kaldı.

Şermin
Tevfik Fikret detaylı kitap özeti KISA ÖZETİ 1

Şermin, Tevfik Fikret’in çocuklar için yazdığı otuz bir adet şiirden oluşan bir kitaptır. Fikret, bu şiirleri ölümünden kısa bir süre önce kitaplaştırmıştır.
Bu şiirler, Fikret’in Rübâb-ı Şikeste’de yer alan şiirlerine göre çok sade ve sıcak bir dille, duru bir Türkçe ile yazılmış ve devrinde çok beğenilmiştir.
Bu kitapta yer alan şiirlerinde, Tevfik Fikret, çocukları doğruluğa, çalışmaya, kardeşliğe, insanları sevmeye yönlendirmek istemekte, onları iyi birer insan olmaya hazırlayacak duyguları işlemektedir. Bunu yaparken de çocuk ruhunu ve çocuk dünyasını çok başarılı bir şekilde yakalayabilmektedir.

 

ÖZET 2

Kitapta çocuklar için eğitici şiirler yer almaktadır. İlk şiiri “ithaf” da “Yuva” adlı okulun öğrencilerine seslenmektedir.

“İthâf”

“Yuva şefkat yuvasıdır,
Bir marifet yuvasıdır;
Sev yuvanı orada sen
Kardeşlerinle koşarak.
Ötüşerek, oynaşarak,
Öğrenirsin -öğrenmeden
Nedir zahmet, nedir keder-”

Burada, çocuğa verilen öğüt; okulunu sevince, fazla zorlan­madan güle oynaya çok şey öğrenebileceğidir.

“Hediye”
Küçük bir kızın ağzından ablasının verdiği hediye anlatılmak­tadır:
“Beni ablam sever ancak,
Böyle başka kim anacak?
Melek ablacığım benim;
Sen benimsin, ben seninim ! ”

“Umacı”
Bu şiirde, batıl inançlardan, cinlerden ve perilerden korkma­nın boş olduğu anlatılmaktadır. Şermin’in Abi’si ona bir oyuncak kutusu getirir ve örnekleri İle gerçekleri Öğretir:
“O gün korkmamaya yemin
Etti: artık yalan dolan
Çarşamba karılanndan.
Cadılardan titremiyor;
Hep kutuda onlar! diyor.
Aklı başında insanlar
Yalnız fenalıktan korkar”

Muhallebim ve Mektebim:
Burada anlatılan çocuk muhallebiyi çok sevmektedir. Ancak, okul ona dünyayı tanıttığı, bilgiyi öğrettiği için tercihini okuldan yana yapar:

Sizin olsun muhallebim…
Bana yetişir mektebim ! ”
■ ■ ■
“Keman”
Anlaşılan o ki, şair kemanı diğer müzik aletlerinden daha fazla sevmektedir. Bu nedenle, küçük çocuğun ağzından keman sevgisini işlemiştir:

Bana ağabeyim gibi,
Tesir eden keman sesi…
Bazı ağlar İçin için,
Bazı gülmekten kırılır..
Hepsinin de güzel sesi Do,
re mi, fa-fa, sol, lâ, si
Kulaklarımda nağmesi”

Şair, çocuklara vatan sevgisi vermeyi de ihmal etmemiştir:

Vatan, öksüzler anası
Yaşatırsak, bir o yaşar
Yaşasın tâ haşre(kıyamete) kadar ! ”

Bahara özlem, çiçeklere sevgi örneği:

Gelin yüzlü papatyalar,
Altın gözlü papatyalar.

Rüzgâr eser kah o
yana, Kah bu yana hep
beraber, Dalga dalga
eğilirler; Ferah
verirler insana Güler
yüzlü papatyalar, Altın
gözlü papatyalar.”

Yine aynı doğa sevgisi:

“Kuşlarla”

“Kuşlar uçar, ben
koşarım; Onların
kanatları var, Benim
kanatlarım kollarım.
Kuşlar kanadım çırpar,

Aynı sevgi, yukarda kuşları ve papatyaları anlatıyordu, bu­rada da kedisini:

“Rengin”

Rengin demek renkli demek;
Benim kedim de üç renkli,
Hem de benekli, benekli,
Sarı kedim, siyah kedim, beyaz kedim
Adı ‘Rengin’ olsun dedim”

Aşağıdaki şiirde, çocukların geçmişe göre çok fazla imkânla­ra sahip olmalarının, kendileri için ne kadar büyük bir şans oldu­ğu anlatılmaktadır:

“Hasb-ı hâl” (Sohbet, söyleşi)

“……………..Vaktiylebiz
Ne sıkıntılar çekmişiz Okumak,
öğrenmek için; Düşündüm de
güldüm demin.-Size ne mutlu
çocuklar! Güzel kitaplarınız
var; Hocalarınız da iyi,
Öğretiyorlar her şeyi; Tahta,
rahle (sıra) hep mükemmel; Hiç
birisi yoktu evvel. Hasırlarda
sürünürdük, Evlere hep cahil
döndük….
Okuyunuz: Okuyanlar
Çok şey bilir, çok şey
yapar; Muradına onlar
erer, Cennete de onlar
girer,

Okumalı, oynamalı,
Hiç işsiz
oturmamalı”

Fikret’in eğitim ve öğretmenlik sevgisi, bütün hayatınca görülür.Ömrü boyunca devam etmeyi hem nüfüz, hem de teselli sebebi bilmiştir.Haluk’un terbiyesi üzerinde çok durmuştur.Kolej’deki öğretmenliğine Galatasaray Sultanisi’ nde bir yıl, cidden başarılı örnek bir müdür olmuştur.Şiirlerinin çoğunda (Mavi Deniz,Haluk’un Bayramı)çocuk ruhunu iyi tanıdığı görülür.

Haluk’un Defteri’nde gençliğe seslenen Fikret, Şermin de daha temellere gitmeğe çalışır.Burada çocuklara telkin etmek istediği fikirler özet olarak:

Çocuklara iş zevki, sanat zevki, ahlak ve okuma zevkşi aşılanmalıdır.Her iyi iş biraz alın teri ister.”Alet işler el, öğünür” sözü yanlıştır. Araçlar, insan ve gayret sayesinde çalışırlar. Ayrıca çocuklara bir çalgı öğreterek,ruhlarını inceltmelidir. Çocukların zihninden batıl inançları sökmek gerekir.Umacı, öcü gibi şeyler yoktur.Tabiatı sevdirmeli,yoksullara acıma duygusu verilmelidir.Fikret ne yazık ki Şermin’de de,manevi, dini inanç duygularının lüzumunu belirtmemiştir. O inançları hor gören materyalist anlayış, “Milletin Şairi” olmak isteyen Fikret’in türk halkını, tarihi, coğrafi, manevi şartları içinde tanımamasından doğan köklü eksikliktir.

-------------------------------------------------------------------------------------


Şermin Kitabı, Şermin Kitabı Özeti, Şermin Tevfik Fikret Kitap Özeti, Tevfik Fikret Şermin Kitabı, Şermin Kitabının Özeti, Kitap Özetleri, Şermin Tevfik Fikret Kısa Kitap Özeti, 100 Temel Eser Kitap Özeti Şermin Tevfik Fikret , Kitap Özeti İndir, 100 Temel Eser Şermin, 100 Temel Eser Şermin Özeti, kitap özeti indir,sermin, şermin, tevfik fikret, teyfik fikret, ,kitabı, kitap özeti, kitap ,özeti DETAYLI ,Kitabı ,Hakkında, Kısaca Bilgi,Yüz Temel Eser Özetleri, Kitap Özetleri, Roman Özetleri, Yüz Temel Eser, Özetü,kitabı, kısa, uzun, açıklamalı, özet, özeti,kahramanı, kahramanları, yazarı, hikayesi, anafikri, kanusu, ana konusu, önermesi, özelliği, içeriği, türkçe, edebiyat, ödev, ödev,i, nedir, nasıl, niçin, ne, neden, nasıl, hangisi, kim, kimdir, kitabı ne hakkındandır, hakıında, ile, ilgili , bilgi, açıklama, yardım,