Dünya üzerinde nüfusun ve ekonomik fa­aliyetlerin dağılışının düzensiz olmasının nedeni nedir 

Fiziki Faktörler

1. Yeryüzü şekilleri

2.İklim özellikleri

3.Bitki örtüsü

4. Toprak verimliliÄŸi

5. Su kaynakları

6. Kara ve denizlerin dağılışı

7- CoÄŸrafi konum

8.  Yer altı kaynakları

9.  Bakı

 

Beşerî ve Ekonomik Faktörler

1.Ulaşım

2.SanayileÅŸme

3.Ticaret

4.Tarım

5.Yer altı zenginlikleri

6.Turizm

7 Tarihî faktörler

8.Göçler

 

  • Arazinin engebeli olduÄŸu yerlerde ulaşım, iÅŸ olanakları ve tarım alanları kısıtlı olur. Bu ne­denle daÄŸlık ve engebeli alanlar nüfusun seyrek olduÄŸu yerlerdir. Dünya nüfusunun yaklaşık onda dokuzu ova ve düzlüklerde yaÅŸamaktadır. Ä°nsan­lar asırlar boyunca yerleÅŸmek için düz alanları seçmiÅŸtir. ÖrneÄŸin; Alp ve Himalaya daÄŸları gibi yüksek ve engebeli yerlerde nüfus oldukça azdır.

 

  • Ä°klim özellikleri de nüfusun coÄŸrafi dağılı­şı üzerinde etkilidir. Sıcaklık ve yağış koÅŸullarının yeterli olduÄŸu yerlerde nüfuslanma fazla iken ekonomik faaliyetler de çeÅŸitlidir. Buna karşılık sı­caklığın ve yağışın yetersiz veya çok fazla olduÄŸu yerlerde ise nüfus ya çok az ya da hiç yoktur. Ku­tup bölgeleri ve Ekvator çevresi bu duruma ör­nektir. DoÄŸal bitki örtüsü orman olan bu alanlar tarıma ve yerleÅŸmeye elveriÅŸli deÄŸildir. Bu neden­le bu alanlarda nüfusun az olduÄŸu görülür.
  • Verimli toprakların bulunduÄŸu, akarsula­rın, göllerin, tatlı su kaynaklarının olduÄŸu yerlerde de nüfus yoÄŸundur. ÖrneÄŸin; Nil, Dicle, Fırat, Ä°ndus ve Ganj gibi akarsu havzaları tarıma elveriÅŸli olduÄŸu için buralarda nüfus yoÄŸundur.
  • Ulaşım, sanayi, tarım, ticaret ve enerji kaynaklarının iÅŸletilmesi gibi ekonomik faaliyetle­rin yoÄŸun olduÄŸu yerlerde insan gücüne ihtiyaç duyulması nedeniyle buralarda nüfus yoÄŸundur. ÖrneÄŸin; önemli ticaret yollarının geçtiÄŸi Türkiye, tarım alanlarının geniÅŸ olduÄŸu Hindistan, sanayi­nin geliÅŸtiÄŸi Batı Avrupa ve Japonya nüfusun yo­ğun olduÄŸu yerlerdir.