Şükür nedir, nasıl olmalıdır ?

 

Şükür, kendini o nimete layık görmemektir. Şükür, Allahü teâlânın verdiği nimetleri O'nun sevdiği yerlerde kullanmaktır.

 Allahü teâlâ bir kula birbirini takip eden çeşitli nimetler verince, kul buna layık olmadığını düşünüp utanması da şükür olur. Şükürdeki kusurunu bilmesi de şükür olur.

 Şükredemiyoruz diye özür beyan etmesi de şükürdür. (Allahü teâlâ, kusurlarımı örtüyor.) demesi de şükürdür. Şükür vazifesini yerine getirmenin Allahü teâlânın bir lütfu olduğunu düşünmek de şükürdür. Hatta vasıtalara şükür de şükür olur.

 Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

 (İnsanlara teşekkür etmeyen Allaha şükretmemiş olur.) 

 Sözlü olarak şükretmenin yanında, Allah'ın verdiği nimetleri Allah'ın hoşnut olacağı şekilde, israf etmeden, hayır ve güzellik için kullanmak da fiili bir şükür olacaktır.

 Ayrıca insanın Allah'tan gelecek herşeye muhtaç olduğunu bilmesi, sahip olduğu hiçbir şeyin kendisine ait olmadığını, Allah'ın kendisine verdiğini unutmaması ve bunlar için sürekli şükretmesi gerekir.

 Şu üç şeyi yapan tam şükretmiş olur:

 1- Bir nimet gelince bunu Allahtan bilip şükretmek.

 2- Allahü teâlânın verdiği her şeye razı olmak.

 3- Verilen nimetten istifade edildiği müddetçe, Allahü teâlâya isyan etmemek.

 Kuran'da şöyle bildirilir:

  Öyleyse Allah'ın sizi rızıklandırdığı şeylerden helal (ve) temiz olanlarını yiyin; eğer O'na kulluk ediyorsanız Allah'ın nimetine şükredin. (Nahl Suresi, 114)